Proclamarea canonizării Sfântului Iosif cel Milostiv în Răzălăi - Republica Moldova: „Avea credință în Dumnezeu, iubea Biserica Ortodoxă, iubea cântarea de la strană, îi iubea pe săraci”

Arhiepiscopia Iașilor Mai 22, 2018   Autor: Flavius Popa

Pentru credincioșii din Răzălăi, raionul Sîngerei, Republica Moldova, ziua de marți, 22 mai a.c. a reprezentat un motiv de sărbătoare, aceștia primind binecuvântarea de-a se ruga la icoana și la moaștele Sfântului Iosif Naniescu, sfintele relicve fiind oferite în dar comunității din Răzălăi de către o delegție a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, la Biserica „Sfânta Treime” din localitate, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

„Credincioșii în mod deosebit își aplecau genunchii la mormântul Sfântului Iosif”

După săvârșirea sfintelor slujbe, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat motivele pentru care Sfântul Iosif Naniescu a fost canonizat de către Biserică: „Oamenii din Iași l-au iubit foarte mult pe Sfântul Iosif cel Milostiv pentru că avea o foarte mare credință în Dumnezeu, iubea Biserica Ortodoxă, iubea cântarea sfântă de la strană, și mai presus de toate, îi iubea pe cei săraci. Până la ultimul ban, Mitropolitul Iosif își arăta milostivirea sa față de cei săraci, din capitala de altădată al Moldovei, Iașiul, încât poporul până astăzi în numește Sfântul Iosif cel Milostiv și Bun. Deși sunt multe morminte ale mitropoliților Moldovei în jurul Catedralei din Iași, credincioșii în mod deosebit își apleacă genunchii la mormântul Sfântului Iosif, pe care l-am descoperit recent, am scos de acolo sfintele moaște, acestea fiind așezate lângă racla Sfintei Cuvioase Parascheva în Catedrala Mitropolitană. Credincioșii venind la Sfânta Catedrală, trec întâi să se închine la moaștele Sfântului Iosif, apoi la moaștele Sfintei Parascheva, mulțumind lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate.”

De asemenea, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a dat citire mesajului transmis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Este semnificativ faptul că Sfântul Iosif cel Milostiv s-a născut în Basarabia (satul Răzălăi), în urmă cu două sute de ani (1818), a viețuit la Iaşi, la Buzău, la Bucureşti, la Argeș şi apoi din nou la Iași; acest fapt arătând în mod simbolic comuniunea spirituală a românilor din provincii diferite, dar uniți prin aceeași credinţă şi aceeași iubire de neam. Astăzi, prin voia lui Dumnezeu şi bunăvoința Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, este adus ca dar duhovnicesc, ca semn de prețuire şi binecuvântare, parohiei ortodoxe din localitatea natală a Sfântului Iosif cel Milostiv, satul Răzălăi, raionul Sîngerei din Republica Moldova, deoarece sfintele icoane şi moaștele sfinților lui Hristos întăresc evlavia credincioșilor şi comuniunea Bisericii”.

S-a citit Tomosul sinodal de canonizare a Sfântului Iosif Naniescu

Totodată, PS Părinte Episcop Ignatie a dat citire Tomosului sinodal de canonizare al Sfântului Iosif cel Milostiv: „Privind la iubirea jertfelnică pentru aproapele a Mitropolitului Iosif al Moldovei, la credinţa sa ortodoxă şi la felul său de vieţuire, prin care Domnul iubirii milostive este pururea lăudat, urmând Tradiţiei apostolice şi patristice a Bisericii Ortodoxe şi chemând în ajutorul nostru harul Preasfintei şi de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi, hotărâm, ca de acum înainte şi până în veac, Părintele nostru Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, să fie cinstit în rândul sfinţilor ierarhi de întreaga Biserică Ortodoxă Română”.

La final, IPS Părinte Mitropolit Petru le-a adresat credincioșilor prezenți un scurt cuvânt de învățătură: „Sfântul Iosif, cel care a plecat mic de aici, având o viață sfântă și frumoasă pe care a petrecut-o în acele părți în care a fost trimis, vine astăzi la noi în sat, vine sfânt. Vedem icoana care a fost pictată cu multă dragoste, dându-i realitatea lui din viață, și iată că din icoană ne vorbește și ne privește pe noi, pe toți”.

Începând de astăzi, credincioșii din Basarabia vor avea prilejul de a se închina Sfântului Iosif cel Milostiv, racla cu un fragment din sfintele sale moaște rămânând în Răzălăi. La finalul Sfintei Liturghii, închinătorii au participat la o agapă frățească mulțumind lui Dumnezeu pentru toate.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri